Siirtolapuutarha-alue

Kunnanvaltuusto vastaanotti 2.9.2020 Kirsi Kallion sekä 20 muun valtuutetun ja varavaltuutetun allekirjoittaman valtuustoaloitteen, jossa ehdotettiin, että kunta edistäsi asukkaidensa ja ulkopaikkakuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia kaavoittamalla Lempäälään siirtolapuutarha-alueen. Puutarha-alueen kooksi oli esitetty 5 – 20 ha.Mökkien koko olisi 20 – 30 m2 ja palstan koko keskimäärin 300 – 400 m2. Alueen tulisi sijaita hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Tampereen Raholan, Nekalan ja Litukan siirtolapuutarhoissa on pinta-alaa keskimäärin noin 550 m2 mökkiä kohti. Pinta-alaan sisältyvät kulkuväylät, pysäköintipaikat ja kaikki yhteisalueet. Lempäälän siirtolapuutarhan kooksi riitäisi aluksi noin kaksi hehtaaria, jolle mahtuu 30 – 40 mökkiä 300 – 450m2:n suuruisella palstalla. Lisäksi siirtolapuutarhalla on hyvä olla laajenemisvaraa. Mökkipalstojen ja kulkureittien lisäksisiirtolapuutarha-alueella tarvitaan pysäköintialue, käymälät, peseytymistilat, pyykinpesutilat, yhteistä varastotilaa, kokoontumistila sekä mahdollisesti yhteistä leikki- ja pelialuetta.

Mahdollisia siirtolapuutarha-aluieta voidaan selvittää seuraavilla kriteereillä:

  • Kunta omistaa alueen maan.
  • Ei ole suuria paineita osoittaa aluetta muuhun käyttöön kuten asumiseen.
  • Alue on peltoa tai muuten viljelyyn soveltuva.
  • Alueelle on hyvät kulkuyhteydet. Bussiyhteys on eduksi.
  • Päivittäistavarakauppa on pyöräilyetäisyydellä (enintään viisikilometriä).
  • Alue on liitettävissä keskitetyyn vesíhuoltoverkostoon ilman suuriakustannuksia.
  • Alueella ei ole asuntoalueen päiväajan ohjearvot ylittävää melua taimuita ympääristöhäiriöitä.

Kriteerit täyttäviä alueita vaikuttaisi olevan mahdollista löytää Lempäälän alueelta, jonka vuoksi siirtolapuutarha-alueen selvittäminen on lisätty kunnanvaltuuston marraskuun 2020 kokouksessaan hyväksymään kaavoitusohjelman B-ryhmään eli työtilanteen salliessa edistettäviin kaavahankkeisiin.

Lisätietoja: kaavoitusarkkitehti Soili Lampinen, puh.050 3839 656

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa