Matkakorvaus työttömille kaikkiin julkisen työvoima- ja yrityspalvelulain alaisiin palveluihin

Valtuustoaloite 24.11.2021

 

Matkakorvaus työttömille kaikkiin julkisen työvoima- ja yrityspalvelulain alaisiin palveluihin

Matkakorvausta maksetaan tällä hetkellä matalimman tason työllisyyttä edistävään palveluun eli kuntouttavaan työtoimintaan. Aloitteen tarkoituksena on laajentaa matkakorvauksen maksaminen kaikkiin julkisen työvoima- ja yrityspalvelulain alaisiin palveluihin lukuunottamatta palkkatuettua työtä, koska tästä palvelusta asiakas saa palkan. Näitä palveluita ovat pääasiassa uravalmennus, työkokeilu, työvoimakoulutus sekä omaehtoinen opiskelu työttömyysturvalla.

Matkakorvauksen maksaminen voidaan tarvittaessa maksaa myös sellaisiin palveluihin, jotka eivät ole edellä mainittuja mutta edistävät asiakkaan työllistymisen taitoja ja ovat viikoittaisia sekä kestävät vähintään kuukauden. Terveyttä edistäviin palveluihin korvausta ei kuitenkaan tule maksaa. Korvauksen määrä tulee määrittää ja maksaa samoilla perusteilla kuin kuntouttavassa työtoiminnassa.Asiakas määrittää itse, millä tavalla liikkuu palvelun ja kodin välillä.

Vuoden 2021 talousarviossa on varauduttu kuntouttavan työtoiminnan matkakorvauksiin 120.000 eurolla. Esimerkiksi vuonna 2020 68 lempääläläistä oli ollut työkokeilussa keskimäärin 11 viikkoa. Heille matkakorvauksen maksaminen kolmelta kuukaudelta kahden vyökykkeen hinnalla (56€) olisi ollut laskentakaavalla 3x56e x 68 = 11 424e. Työvoimakoulutuksessa oli vuonna 2020 126 lempääläläistä keskimäärin 165 vuorokautta. Heille korvauksen maksaminen kolmen vyöhykkeen hinnalla (72€) 6 kuukaudeksi olisi maksanut 54 432e.

Me valtuutetut haluamme tukea työttömien ponnisteluja kohti työelämää maksamalla tasa-arvon nimissä matkakorvausta edellä mainittuihin palveluihin.

Aloitteen laatija

Lempäälän Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Antti Kiiveri

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa